top of page
  • Writer's pictureMurat Gezer

Evolite Cocoon 300 Kaz Tüyü Uyku Tulumu İncelemesi

Hayatımda ilk kez bir ürün inceleme yazısı yazıyorum. Yaklaşık 9 yıldır severek kullandığım Evolite Cocoon 300 uyku tulumunu uzun uzun deneyimleme şansım oldu. Daha önce birçok marka ve model uyku tulumu kullandım, bunlar arasında Cocoon 300 modelinin öne çıkan özelliği boyutu ve hafifliği. -12ºC Extreme, -5ºC comfort değerlerine sahip. 900 gramlık bu tulumu 21 x 14 x 14 cm kadar küçültmek mümkün.



Çok üşüyen biri değilim. Bu yüzden genellikle 2 kiloluk kışlık tulum yerine 900 gramlık bu tulumu kullanmayı tercih ediyorum. Yazları 3000 m üzeri kamplarda, kışları ise kısmen sıcak ve düşük irtifalı kamplarda üşümeden uyuduğumu söyleyebilirim.


Dağ bisikleti ile kamplı olarak sürdüğümüz Trans Aladağlar rotasını planlarken en çok düşündüğümüz şeylerden biri uyku tulumu seçimiydi. Kışlık tulumlarımız bisiklette ve küçük sırt çantasında taşımak için çok büyük ve ağırdı. 3500 metrelik geçitleri aştığımız, 3000 metrede kamp yaptığımız bu rotada fazladan her ağırlık işimizi zorlaştıracaktı. Cocoon 300 tulumu bike-packing için tasarlanan sele altı çantalarda rahatlıkla taşıyabildik.



Uzun bir tırmanış planladığımızda eğer bivaklama(*) ihtimalimiz varsa düşünmeden çantamıza atıyoruz. Henüz bivakta test etme şansım olmadı ancak aşırı nemlenmediği sürece iyi iş çıkaracağını düşünüyorum.


9 yılın sonunda aynı tulumdan 1 tane daha aldım ve eskisinin aslında gerek ısı yalıtımı gerekse kozmetik olarak çok fazla yıpranmadığını söyleyebilirim.


Eğer almayı düşünüyorsanız kesinlikle öneririm ancak mümkünse deneyerek almalısınız. Tulum biraz dar, 1.80 metre üzeri ve iri biriyseniz tulumun içinde rahat edemeyebilirsiniz. Yeni üretilen kaz tüyü ürünlerdeki gibi bir nano tüy kaplaması ya da su geçirmez bir kumaşı yok. Bu yüzden her kaz tüyü ürün gibi kullanırken ıslanmaması için dikkat etmekte fayda var.


Artılarını ve eksilerini özetleyecek olursak;


Artıları

-Hafif ve küçük

-Fiyat performans ürünü

-Yeterli yalıtım

-Sağlam ve dayanıklı


Eksileri

-İçi biraz dar

-Fermuarları açıp kapatırken takılabiliyor

-Suya karşı hassas (diğer kaz tüyü ürünler kadar)


(*) Bivaklama: Planlı ya da plansız, sınırlı malzemelerle yapılan dinlenme veya geceleme faaliyetine bivak denir.



159 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page