top of page
  • Writer's pictureBurak Gezer

Karda Geceleme Yöntemleri

Doğada geceleme denildiğinde akla ilk gelen seçenek çadır kampıdır. Bu yazıda ise çadır dışında karı kullanarak geceyi güvenli ve görece konforlu geçirebileceğimiz seçeneklerden bahsedeceğim. Kar sanılanın aksine oldukça iyi bir yalıtım malzemesidir ve iyi kullanılırsa rahat bir barınak haline gelebilir.



İlk seçeneğimiz olarak igludan başlayabiliriz. Yapımı diğer alternatiflere göre daha uzun sürer. Yapımı için uygun kar koşulu gerekir. Kalıcı kar süresi uzun ve yağış miktarı fazla olan bölgelerde -örneğin kutup bölgelerine yakın yerlerde- kardan rahatlıkla bloklar çıkarılabildiği için sıklıkla tercih edilir. Ülkemiz koşullarında ise yağışın üzerinden zaman geçmiş, sertleşmiş kar tabakalarının bulunduğu koşullarda yapılabilir. Yeni yağmış toz kar ile iglu yapmak mümkün değildir. Uygun kar koşulları bulunuyorsa, bir kürek yardımı ile kardan kesilen bloklar dairesel bir şekilde gittikçe daralan şekilde yerleştirilerek kubbemsi bir yapı oluşturulur. Çökmeyi önlemek için duvar yükseldikçe blokların boyutunu küçültmek önemlidir. Yapı tamamlandıktan sonra, rüzgâr yönü dikkat edilerek zemin seviyesinden kazılarak giriş kapısı yapılır. Kapıyı rüzgârdan korumak adına yan bölümlerine birkaç sıra daha kar bloğu konulabilir. İç yüzeyi ve zemini düzlendikten sonra iglu, içerisinde gecelemeye hazır hale gelir.


İkinci alternatifimiz ise kar mağarasıdır. İgluya göre yapımı daha basittir. Öncelikle, kar durumunun uygun olması gerekir. Sert ve derin kar, yapımı için en uygun koşullardır. İgluda da olduğu gibi, yeni yağmış toz karda yapılması mümkün değildir. Hafif eğimli bir zeminde mağarayı kazmaya başlamak mantıklı olacaktır. Zemin bölümünden başlanarak içeri doğru bir metre kazılır. Bu bölüm aynı zamanda giriş kısmını oluşturur. Bu sebeple dar bir şekilde başlayarak içeri girildikten sonra yukarı doğru ve yanlara doğru kazılır. Tavan kalınlığının bir metreden ince olmamasına dikkat edilmelidir. İçerisinde rahat hareket edebilecek ve yatabilecek boyuta ulaşana kadar kazmak gerekir. İçeride vakit geçirdikçe yüzeylerde ince bir erime meydana gelebilir. Tavanda damlama olmasını engellemek için kubbe şeklinde ve pürüzsüz hale gelene kadar düzeltmek gerekir. Havalandırmayı sağlamak için tavandan yaklaşık 45 derecelik delikler açılmalıdır. Bu delikler yağıştan dolayı kapanmaması için ara sıra kontrol edilmelidir.



Eğer kar kalınlığı ve yapısı kar mağarası yapımına uygun değilse, yığma kar mağarası tercih edilebilir. Yapımı kar mağarası ile aynıdır. Fakat kazmaya başlamadan önce yeterli alan sağlayacak kadar kar tek bir bölgede toplanır ve sıkıştırılır. Ardından alt bölümünden kazmaya başlanarak kar mağarası yapımı gibi devam edilir. Kar daha yumuşak olacağı için çökme riskine karşı dikkatli hareket edilmelidir.


Diğer seçeneğimiz ise karda en hızlı ve en kolay yapılabilen barınak olan tilki kovuğudur. Acil durumlarda sıklıkla kullanılabilir. Rüzgarın esiş yönüne göre yeterli genişlikte ve uzunlukta bir alan belirlenir ve yeterli miktarda kar bloğu kesilir. Bunlar üçgen oluşturacak şekilde birleştirilir. Gerekirse zemin de kazılarak daha geniş bir alan sağlanabilir. Giriş kapıları da uygun şekilde kapatılır. Amaç geceyi rüzgârdan korunaklı bir şekilde geçirmektir.



Kardan yapılan barınaklarda havalandırmaya dikkat edilmelidir. Havalandırma delikleri yağış sırasında kapanabileceği için sık sık kontrol edilmelidir. Damlama sonucu ıslanma olmaması için tavanlar düzgün ve kubbemsi olmalıdır. Kar üzerinde yatılacağından tulumun altına kaygan malzemeler konulmamalıdır. Mum yerine fener kullanmak akıllıcadır. Dışarıda bir işaret bırakmak yerinizin belli olmasını sağlar ve yanlışlıkla üzerinden geçilip barınağınızın yıkılmasını engeller. Bütün malzemeler içeri alınmalıdır. Barınakları inşa etmeye başlarken çığ riskinin yüksek olduğu bölgelerden kaçınılmalıdır.


Bu yazı temel bilgilendirme amaçlıdır. Bu uygulamaları denemeden önce tecrübeli kişilerden bilgi almalı, ilk uygulamalar mutlaka tecrübeli gözetmenler eşliğinde yapılmalıdır.

92 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page