Yoğun kar yağışının etkili olduğu bugünlerde karda kamp yapmak bir çoğumuzun aklından geçmiştir. Karda kampın keyfini çıkarabilmek, güvenli ve konforlu bir gece geçirebilmek için dikkat ettiğim bazı hususları sizlerle paylaşacağım.
Öncelikle kullanacağımız ekipman kış koşullarına uygun olmalıdır. Bunların başında da bizi dış etmenlerden koruyacak olan çadır geliyor. Çadırımız kış koşullarına uygun olan 4 mevsim veya yüksek irtifa çadırı olarak bilinen 5 mevsim standartlarına uygun olmalıdır. Aksi takdirde çadırımız bize yeterli korumayı sağlayamayacaktır. Kış standartlarına uygun olmayan çadırlar bizi istenmeyen durumlara sokabilir. Havalandırma bölümleri büyük olduğu için bize yeterli izolasyonu sağlayamayacağından soğuk bir gece geçirmemize neden olur. Ayrıca zeminden su geçirebilir. Yoğun kar yağışı sırasında çadırın üzerinde biriken kar ve şiddetli rüzgâr, kış koşullarına uygun olmayan bir çadırın yırtılmasına ya da pollerinin kırılmasına yol açabilir. Bu sebeplerden ötürü iyi bir çadırımızın olması önceliklidir.
Çadırla birlikte bizi kış koşullarında koruyabilecek dolguya sahip bir uyku tulumumuz olmalıdır. İyi bir tulum kesinlikle tek başına yeterli olmaz; zeminden gelen soğuğu engellemek için iyi bir matımız da olmalıdır. Uyku tulumu ne kadar dolgulu olursa olsun üzerine yattığımızda altımızda kalan dolgu malzemesi ezileceği için yeterli yalıtımı yapamaz, bu yüzden de mat çok önemlidir. Hatta bence iyi bir mat iyi bir uyku tulumundan daha önceliklidir.
Ekipmanlarımızın tam olduğunu düşünürsek gelelim çadır kurulumuna. Kuru zeminde çadırı sabitlemek için kullandığımız kazıkların yeteri kadar yüzey alanı bulunmadığı için, kar kalınlığı zemine ulaşamayacağımız kadar kalın olduğu bölgelerde pek bir işe yaramayacaktır. Bunun için özel üretilmiş kar kazıkları kullanabilirsiniz ya da bizim yaptığımız gibi alüminyum V profilden 15-20 cm uzunluğunda parçalar kestirerek kendi kazıklarınızı yapabilirsiniz. Bu kazıklar şiddetli rüzgârda çadırın gergin ve sabit kalmasını sağlayacaktır. Çadırın düzgün bir şekilde gerilmesi, içerisinin iyi havalanmasını ve izolasyon için iç ve dış tente arasında yeterli hava boşluğunun kalmasını sağlayacaktır. Bununla birlikte çadırın havalandırma bölümlerini mutlaka açık tutmamız gerekir. Eğer yeterli havalanmayı sağlayamazsak sıcaklık farkından dolayı çadırın içerisi aşırı nem yapacak ve bu da çadırın ve eşyalarımızın ıslanmasına neden olacaktır.
Bizi koruyacak bir diğer konu ise kar duvarıdır. Kar duvarı, çadırın rüzgar dayanımını oldukça arttırır. Bununla birlikte çadırı rüzgardan koruduğu için daha sıcak ve konforlu bir gece geçirmemize olanak sağlar. Kar duvarı, çadırın etrafında rahatlıkla yürüyebileceğimiz bir boşluk olacak şekilde kürek yardımı ile kardan bloklar çıkarılarak yapılır. Bloklardan duvar örerek çadırın dört tarafı kapatılır. Bulunduğumuz bölgede rüzgarın en az eseceğini tahmin ettiğimiz yönde, geçebileceğimiz boyutta bir kapı boşluğu bırakılır. Kar duvarının yüksekliği en az çadırın 4’te 3’ünün yüksekliğinde olmalıdır. Kampımızı kurarken hava koşulları rüzgarsız ve güzel olabilir, fakat yüksek bölgelerde hava çok hızlı bir şekilde değişmektedir. Bu yüzden kar duvarı kış ayları için atlamamamız gereken bir konudur. Çadır ile kar duvarı arasındaki boşluk ise yağış sırasında çadırın üzerinde birikecek olan karı rahat temizlememiz için önemlidir. Yağış sırasında düzenli aralıklarla çıkıp biriken karları temizlememiz gerekir. Ayrıca biriken karlar çadırın havalandırma boşluklarını kapatır. Eğer biriken karları temizlemezsek çadır ağırlıktan dolayı zarar görebilir.
Yaz aylarında olduğu gibi yemeğimizi dışarıda rahat rahat yapamayacağımız için kamp ocağı kullanarak çadırın bagaj bölümünde yemeğimizi ve sıcak sıvıları hazırlarız. Ocağı çadırın içerisinde kullanmak oldukça tehlikelidir. Yangın ve gaz zehirlenmesi riski bulunmaktadır. Ocağımızı çadırın bagaj bölümünde, kapıda fazladan havalandırma açarak kullanmamız gerekir.
Bu bölgelerde su ihtiyacımızı kar kullanarak sağlayabiliriz. Fakat karı erittiğimizde saf suya yakın bir su elde ederiz. Mineral oranı oldukça düşük olduğu için kar suyunu çok içmek bizim için zararlıdır. Kar suyu içmek vücutta mineral kaybına ve dehidrasyona sebep olabilir. Bu yüzden içerisine mineral seviyesini arttıracak izotonik maddeler koymakta fayda var.
Bu yazı kendi deneyimlerimden yola çıkarak yazdığım, sadece bilgilendirme amacı taşıyan bir yazı olup eğitim yerine geçmez. Kış koşullarında bilinçsiz kamp yapmak oldukça tehlikelidir. Başlamadan önce deneyimli kişilere danışmayı ve gerekli eğitimleri almayı ihmal etmeyin.
Commenti