Yine Manyas Kuş Cenneti’nde görüntü peşindeyim. Burası beni bir taraftan heyecanlandıran, diğer taraftan da tekrara düşme endişesi yaşatan bir yer. Pek çok kuş türünün sayıca fazla görülebildiği bu alanda yaşanan sahneler ilk bakışta hep aynıymış hissi veriyor. Pek de aktif olmayan balıkçıllar saatlerce hareketsiz öylece duruyorlar gibi. Pelikanlar uzakta göl üzerinde sanki amaçsızca dolaşıyorlar. Ördekler siz daha göle yaklaşmadan kaçışıyorlar. Kıyı kuşları sığ ve geniş çamur düzlüklerinde sizden oldukça uzaktalar.
Durum ilk anda genelde böyle görünüyor Manyas’ta. Ama burası sürprizlere çok açık bir doğa harikası. Hiç beklemediğiniz bir anda yakınlarda bir yerlerde bir hareket patlayıveriyor ve göz açıp kapayıncaya kadar her şey bitmiş oluyor. Doğru zamanda doğru yerde olmak bu yüzden çok önemli. Olayları önceden tahmin edebilmek altın değerinde. Biraz da şans sizden yana ise çok keyifli ve bol fotoğraflı bir çekim her zaman mümkün.
Manyas Kuş Cenneti’ne gittiğinizde ilk gözünüze çarpacak kuşların başında gri balıkçıllar gelir. Gölün hemen hemen her noktasında avlanırken, uçarken ve güneşlenirken görmek mümkün. Balıkçı teknelerinin üzerinde adeta bir kaptan edası ile gölü uzun uzun izlemeyi çok severler. Daha ziyade etçil olmaları nedeniyle böceklerden kurbağalara, yavru kuşlardan balıklara kadar menülerinde yenebilen her türlü canlı bulunuyor. Bu nedenle balıkçıllar sulak alanların yırtıcı kuşları gibidir.
İlkbahar ve yaz aylarında Manyas’ta büyük ak balıkçıllar olmadığı için en iri ve güçlü balıkçıllar gri balıkçıl oluyor. Bu sayede de çok fazla rekabet olmadan avlanma imkanı buluyorlar. Sonbahar aylarında ise büyük ak balıkçıllar ile devamlı kavga halinde oluyorlar. Aslında kavgadan uzak durup alanın belli bir bölümünü büyük ak balıkçıllara veriyorlar demek daha doğru olur, zira büyük ak balıkçıllar gri balıkçılları yanlarına pek yaklaştırmıyor.
Gri balıkçıl ülkemizdeki tüm sulak alanlarda görülebilen yaygın bir balıkçı türü. Çok ürkek bir kuş olduğu için insanlardan uzak durur ve çok yaklaştırmaz. Sazlık alanlara yakın avlanır ve genelde çok gizlenmeden açık alanda görünür olmayı tercih eder. Kargadan bile kötü bir sesi vardır. Ki ben kargaların ve gri balıkçılın sesini de severim ☺
Gri balıkçıllar 1 metre boya ve 2 metre kanat açıklığına ulaşabilirler. Yavaş kanat hareketleri ile akıcı bir uçuşları vardır. Başının üstü siyah, boynunun ve göğsünün ön kısmı ile karnı beyazdır. Başının üzerinden sırtına uzanan uzun tüyler sanki saçları gibi görünürken havalı bir görünüş de sağlar. Ömürleri 30-35 yılı bulur.
Yazının sonuna yıllar önce küçük sensörlü ve ekonomik bir makine ile çektiğim videolardan oluşan kısa bir klip ekliyorum.
Commentaires