top of page
  • Writer's pictureAli Şenel

Kuşları Bulmak ve Onlara Yaklaşmak

Bu yazımda sizlere kuşları fotoğraflamak için onlara yaklaşmanın yollarını ve kuşları nerelerde bulabileceğinizi anlatacağım. Kuşlar aslında tahmin ettiğinizden çok daha yakınınızdalar…


Kuşlar pek çok doğasever fotoğrafçının ilgi alanına girmekle birlikte aslında fotoğraf ile hiç ilgisi olmayan kişilerin dahi dikkatini çeken çok güzel ve sevimli canlılar. Bu canlıları fotoğraflamak ve onların peşinden koşarken doğa ile içli dışlı olmak bir ayrıcalık. Kuşlar hemen hemen her türlü ortamda bulundukları için, göllerden denizlere, dağlardan ovalara, ormanlardan bozkırlara, çöllerden derelere kadar her türlü arazi koşulunda onlarla karşılaşmak mümkün.



Ancak birçok insan hemen evinin dışında her gün görebileceği pek çok kuş türünü ya hiç görmemiş ya da fark etmemiştir. Pek çok kişi karga, serçe ve güvercin dışında kuşları maalesef bilmez. Halbuki ülkemizde 487 farklı kuş türünü görmek mümkün. Bu sayı tüm Avrupa’nın toplamına yakın. Bunun sebebi ülkemizin kuşlar için önemli bir göç yolu üzerinde olmasıdır.


Kuş fotoğrafçılığı çok zevkli ve eğlenceli bir fotoğraf dalı. Aynı zamanda bir o kadar da zor. Kuşlar uçma yetenekleri sayesinde bizlerden çok çabuk uzaklaşıp ortadan kaybolabilirler. Ancak doğru yöntemler bilinir ve biraz dikkatli olunursa kuşlara tahmin edilenden çok daha fazla yaklaşmak mümkün. Hatta elinizle beslemek bile…



Kuş fotoğrafçılığına yeni başlayanlar için en önemli tavsiyem kuşları tanımaya çalışmaları olacak. Kuşları ne kadar çok tanırsanız onları o kadar iyi fotoğraflarsınız. Her bir kuş türünün yaşam alanı, beslenme alışkanlıkları ve insanlara mesafesi farklıdır. Serçe, ispinoz, baştankara, bülbül, kızılgerdan gibi kuşları park ve bahçelerde bulmak mümkünken, kartalları ve akbabaları dağlarda ve yüksek rakımlı bölgelerde bulabilirsiniz. O nedenle kuşları tanımak ve gördüğünüz bir kuşun türünü bilebilmek için ‘TRAKUŞ Türkiye’nin Kuşları’’ ismindeki kitabı tavsiye ediyorum. Eğer kuş fotoğrafçılığı yapacaksanız bu kitabı mutlaka alın.


Kuşları Bulmak

Kuşları bulmak için çok uzaklara gitmeye gerek yok. En yakındaki park veya bahçeye gitmek çoğu zaman yeterli olacaktır. Burada bile birkaç gün veya hafta yetecek kadar kuş türü bulunabilir. Daha sonrasında ise en yakındaki sulak alan bu iş için uygun olabilir. Göller ve bataklıklar kuş yönünden oldukça zengindir. Ayrıca ailenizle kuş cenneti veya milli park ziyaretleri de gerçekleştirerek hem güzel bir gezi yapmış olur hem de pek çok kuş türünü görme ve fotoğraflama imkânı elde etmiş olursunuz.


Yırtıcı kuşlar için ise biraz daha fazla yolculuk ve gayret gerekir. Kartalları ve akbabaları çekmek için ülkemizde Bolu ve çevresi en uygun yerdir. Buradaki ormanlarda biraz vakit geçirince yırtıcı kuşları görmek mümkündür. Şahinler ve doğanlar için ise çoğu zaman yol kenarlarındaki direklerin üzerlerine dikkat etmeniz yeterli olacaktır.


Akbabalar leş yiyen kuşlar oldukları için ovalar ve ormanların açıklıklarında havada dönen sürüler halinde görülebilirler. Yerde leş aradıkları için uzun saatler boyunca havada daireler çizerek uçarlar. Baykuşlar ise daha çok gece avlandıkları için gündüz görülmeleri daha zordur. Sadece kukumav gündüz görülebilir. Pek çok köyde eski veya terk edilmiş evlerin çatılarında kukumavı görmek mümkündür.



Kuşlara Yaklaşmak

Kuşları bulduğumuza göre artık onların fotoğraflarını çekebiliriz. Ancak bir sorun var, kuşlar genelde hep uzak kalırlar. Çünkü neredeyse tüm hayvanlar insanlardan korkar. Bu sebeple de yaklaşmak istediğinizde sizden kaçarlar. Bazı kuşlar 3-5 metre yaklaşmanıza izin verirken bazıları yüzlerce metre ötedeyken uçup gider. Kuşlara yeterince yakın değilseniz tele objektif de kullansanız fotoğraflarınız çoğunlukla iyi görünmez. Ne kadar yakın, o kadar iyi.


Bu nedenle kuşlara yaklaşmanın yollarını bilmek gerekir. Kuşlara yaklaşmanın en temel prensibi kuşların size yaklaşmasını sağlamaktır. Yani uygun bir noktada durup kuşların size gelmesini beklemek en iyi sonucu verir. Her kuş türünün bir güvenlik mesafesi vardır. Bu mesafenin içine insanlar girince kuşlar bu mesafeyi açarlar. Daha ısrarcı bir şekilde yaklaşmaya devam edilirse kuş uçup gidecektir. Ancak kuş size yaklaşırsa bu mesafe oldukça azalabilmektedir.



Diğer bir yöntem de araç içerisinden çekim yapmaktır. Kuşlar araçlara alışık olmaları nedeniyle araçtan inmeden çekim yapmak en etkili yöntemlerden birisidir. Bunun için önceden aracın camını açmalı ve fotoğraf makinesini hazır bekletmelisiniz. Kuşlara yaklaşırken yavaş olmak ve ani fren yapmamak daha doğru olacaktır. Fotoğraf makinesini sabitlemek için fasulye torbası adı verilen bir sabitleyici kullanmak hem titremeleri ortadan kaldırır hem de kamerayı hareket halinde de camda tutmaya imkân sağlar.


Kuşlara yaklaşmanın en etkili yolu ise kamufle olmaktır. Çadır veya gizlenme ağı kullanarak kuşlara görünmeden onların size yaklaşmalarını bekleyebilirsiniz. Bunun için doğru noktayı bulmalı ve orada gizlenmelisiniz. Su kuşları için göl kenarları ve sazlık alanların yakınları uygun noktalardır. Ötücü kuşlar için piknik masaları ve uygun yerlere bırakılacak çerez, ekmek kırıntıları ile cazip bir ortam hazırlanabilir. Sonrasında uygun konumda çadırda beklemek çok yakın fotoğraflar için yeterlidir.



Fotoğrafçılık ve doğa ile ilgili daha fazla bilgi için Youtube kanalımı takip edebilirsiniz: www.youtube.com/AliSenelFotograf


134 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page